Accu elektrische fiets

De accu van je elektrische fiets is misschien wel het meest belangrijke onderdeel van je e-bike. De accu zorgt ervoor dat het display en de motor van de benodigde elektriciteit worden voorzien, waardoor je rustig kunt genieten van je fietstocht. Het is dus goed om te weten hoe je goed met deze accu om kunt gaan.

Want hoe lang gaat een accu mee? Hoe ver kun je fietsen met een volle accu en wanneer kun je de accu van je elektrische fiets opladen? Deze vragen proberen we in dit artikel zo goed mogelijk voor je te beantwoorden.

Hoe ver kun je fietsen met een volle accu?

Een van de eerste vragen die mensen stellen wanneer ze op zoek zijn naar de beste elektrische fiets, is hoeveel kilometer ze kunnen afleggen met een volle accu. Omdat de actieradius afhankelijk is van een veelvoud van interne en externe factoren, is hier geen precies antwoord op te geven. Wat we wel kunnen doen, is een indicatie geven van het bereik. Onderstaand overzicht geeft je een idee over de grootte van de accu in Wattuur (Wh) en de actieradius in kilometers. Zo vind je de beste accu voor je elektrische fiets.

Accu in het frame
24.5 Ah (882Wh) ~ 120 – 220 km
22.4 Ah (806Wh) ~ 110 – 200 km
18.2Ah (655Wh) ~ 100 – 170 km
17.4 Ah (628Wh) ~ 100 – 160 km
14.0 Ah (500Wh) ~ 80 – 120 km

Accu in de achterdrager
17.4 Ah (628Wh) ~ 100 – 160 km
15.6 Ah (562Wh) ~ 90 – 140 km
13.0 Ah (468Wh) ~ 70 – 120 km
10.4 Ah (374Wh) ~ 60 – 90 km

Hoe lang gaat een e-bike accu mee?

De accu van je elektrische fiets gaat bij normaal gebruik zo’n vijf jaar mee. Deze levensduur kun je naast het aantal jaren, ook berekenen in het aantal laadcycli. Een gezonde accu gaat ongeveer 500 volledige laadcycli mee.

Een volledig laadcyclus betekent dat de accu van 0% naar 100% wordt opgeladen. Een laadcyclus hoeft niet altijd in één keer te gebeuren. Heeft je accu bijvoorbeeld nog 75% over aan capaciteit en laad je hem volledig op, dan gebruik je slechts 1/4 van een volledige laadcyclus.

Accu elektrische fiets opladen

Het eerste gebruik

Wanneer je de accu van je e-bike voor het eerst in gebruik neemt, doe je er goed aan om deze de eerste drie keer leeg te laten lopen (ontladen) tot ongeveer 20% restcapaciteit. Wanneer je op het display ziet dat het energieniveau van je accu rond dit punt is, laad je hem volledig op. Hiermee zorg je voor een zo lang mogelijke levensduur van de accu. Vergeet daarnaast ook niet de handleiding te lezen.

Na het eerste gebruik

Na het eerste gebruik kun je de e bike accu op ieder moment van de dag opladen, ongeacht het energieniveau. Het is zelfs aan te raden om de accu ook na kortere ritten op te laden, zodat je nooit zonder stroom komt te zitten. Verder is het geen probleem om de accu wat langer in de lader te laten liggen terwijl deze al vol is. De geïntegreerde zekering (Battery Management System, of BMS) zorgt namelijk voor bescherming tegen overbelasting.

Het is wel belangrijk te onthouden om altijd de originele lader te gebruiken. Laad je de e bike accu op met een niet originele oplader, dan heb je kans dat de accu van je elekltrische fiets defect raakt. Heb je dus meerdere laders en accu’s in één huishouden? Zorg er dan voor dat je deze duidelijk labelt om verwarring te voorkomen.

Elektrische fietsen grote actieradius