E-bike middenmotor

Een e-bike met middenmotor, je hebt er vast wel eens van gehoord. Maar wat is nu het voordeel van e-bikes met een middenmotor en misschien wel belangrijker: wat past het beste bij jouw rijstijl? Om deze vraag te beantwoorden leggen we graag aan je uit hoe een middenmotor werkt en welke voordelen dit de elektrische fiets met middenmotor heeft.

Waarom een e-bike middenmotor?

Een e-bike met middenmotor is de meest populaire keuze bij het aanschaffen van een elektrische fiets. E-bikes met middenmotor zijn uitgerust met rotatie- en trapkrachtsensoren. Deze sensoren staan in nauw contact met de controller en het display, en zorgen voor een fijne ondersteuning. Een middenmotor voelt namelijk niet alleen wanneer je begint met trappen, maar meet ook precies hoeveel kracht er op de pedalen wordt gezet. Zo kan je motor meer ondersteuning bieden tijdens een intensievere fietsrit. Moet je zwaarder trappen op een heuvelachtig gebied of bij tegenwind? Dan zorgt de middenmotor dat je meer ondersteuning ontvangt.

Naast de intuïtieve ondersteuning die een e-bike middenmotor biedt, zorgt de plaatsing van de motor voor een goed evenwicht. Doordat de motor in het midden van het frame is geplaatst en laag bij de trapas zit, ervaar je een stabiele wegligging. Dit is vooral fijn bij het nemen van bochten en wanneer de weg gladder is dan normaal.

Verschil e-bike met middenmotor en voorwielmotor

Het grootste verschil tussen een middenmotor e-bike en een voorwielmotor is de rijervaring. Waar je fietsbeweging met een middenmotor e-bike evenwichtig ondersteund wordt, werkt een voormotor met een minder natuurlijke trekkracht. Ervaren fietsers vergelijken een voorwielmotor met het gevoel van vooruit getrokken te worden. De middenmotor daarentegen wordt als een veel natuurlijkere manier van fietsen omschreven.

Waar e-bikes met middenmotor worden aangedreven door trapkracht- en rotatiesensoren, maakt de voormotor enkel gebruik van rotatiesensoren. Dit betekent dat een e-bike met voorwielmotor met een lichte vertraging geactiveerd wordt, en begint met ondersteunen zodra de pedalen ronddraaien. De ondersteuning is hier dus altijd constant, ongeacht of het terrein of de mate van (tegen)wind. 

Wanneer je het verschil tussen een voor- en middenmotor e-bike wilt testen, is het aan te raden om een proefrit te boeken bij onze dealers. Hier ontvang je persoonlijk advies van onze dealers, en weet je zeker dat je een e-bike aanschaft die bij je past.

VanDijck e-bikes middenmotor