Wellicht heb je er wel eens van gehoord: een e-bike met riemaandrijving. De elektrische fiets met riemaandrijving is steeds meer in trek en dan vooral de laatste jaren. En dat is natuurlijk niet zonder reden. Een riemaandrijving, ook wel belt drive of Gates belt genoemd, is namelijk erg makkelijk te onderhouden en duurzaam onder iedere omstandigheid. Dit komt omdat de riem gemaakt is van één stuk koolstofvezel. De soepele aansluiting van de tandvormen op de tandwielen zorgen voor een perfecte aansluiting en een hele stille aandrijving.
Kalii 3.0 Belt
Vanaf € 3599
De fietsketting is al meer dan honderd jaar in gebruik op stadsfietsen en wordt ook wel een rollenketting genoemd. De reden dat de fietsketting al zo lang populair is heeft te maken met twee factoren. Ten eerste is de fietsketting erg efficiënt met een rendement van wel 98%. Dit betekent dat de kracht die je op de pedalen zet goed overgebracht kan worden naar de aandrijving van het wiel. Ook is de fietsketting relatief goedkoop en kan deze gemakkelijk op maat worden gemaakt met een kettingpons.
Toch zijn er ook nadelen. Om een ketting soepel te houden dien je deze namelijk regelmatig te smeren met speciale kettingolie. Doe je dit niet, dan gaat de ketting roesten en kan deze uiteindelijk zelfs breken. Een fietsketting is verder onderhevig aan slijtage. Hierdoor zul je deze, vergeleken met een riemaandrijving, sneller moeten vervangen. Dit laatste geeft al stiekem een tipje van de sluier voor het volgende onderwerp: waarom kies je een elektrische fiets riemaandrijving?
Hoewel de klassieke fietsketting een rijke historie heeft, worden e-bikes met riemaandrijving steeds populairder. Er zijn drie belangrijke redenen hiervoor.
De belangrijkste reden dat steeds meer elektrische fietsen zijn uitgerust met een riemaandrijving is het gemak van onderhoud. Dankzij slimme inkepingen in de tandvormen van de riem, worden vuildeeltjes makkelijk uit de riem worden geperst. Hierdoor heb je geen last meer van een piepende of krakende ketting. En omdat de riem bestaat uit één geheel in plaats van losse kettingschakels, hoef je deze niet of nauwelijks te smeren. Mocht je riem toch een piepend geluid geven door bijvoorbeeld stof tussen de groeven, gebruik dan siliconenspray om dit te verhelpen.
Naast het makkelijke onderhoud, is een e-bike met riemaandrijving ook een stuk duurzamer dan de normale fietsketting. Dit komt omdat een riemaandrijving bestaat uit één geheel van koolstofvezel en polyurethaan, in plaats van losse ijzeren schakeltjes. Deze unieke combinatie van materialen zorgt ervoor dat de riem goed bestand is tegen de rek en de constante druk op de aandrijving tijdens het fietsen. Hierdoor gaat een riemaandrijving tot wel drie keer langer mee dan een ketting.
En mocht je denken dat dit alles was voor de riemaandrijving, dan heb je het mis. Er is namelijk nog een eigenschap die de riem heeft ten opzichte van de ketting. Een e-bike riemaandrijving is naast makkelijk te onderhouden en duurzaam, ook nog eens in te zetten onder iedere weersomstandigheid.
Een elektrische fiets met aandrijfriem is goed bestand tegen modder, sneeuw en vorst. Waar een fietsketting onder deze omstandigheden kan gaan roesten of piepen, zal dit bij een riem niet het geval zijn. De eerder genoemde inkepingen zorgen namelijk dat het vuil makkelijk afgevoerd wordt. Mocht je riem echt vies worden, dan maak je deze gemakkelijk schoon met een spons en lauw water.
Kalii 3.0 Belt
Vanaf € 3599