Elektrische fiets dames

Een elektrische fiets voor dames is de ideale combinatie van comfort en uitstraling. Met een dames elektrische fiets van VanDijck stap je gemakkelijk op, en fiets je rustig door naar de door jouw gekozen bestemming.

Damesfiets door de jaren heen

Van oudsher wordt er onderscheid gemaakt tussen echte damesfietsen en herenfietsen. Dit heeft zijn oorsprong uit het bouwen van de eerste fietsen in de 19e eeuw. Om het frame zo stevig mogelijk te maken, werd het frame bij de eerste moderne fietsen gebouwd met een min of meer horizontale bovenbuis. Maar omdat de rokdragende vrouwen in deze tijd moeite hadden om op te stappen, ontstond er een nieuw model: de damesfiets. Hierbij werd de ‘vervelende’ bovenbuis verplaatst naar onderen, tot bijna parallel aan de onderbuis.

Na het ontstaan van de eerste fiets in de 19e eeuw is er veel verandert. Na meer dan 100 jaar van ontwikkeling, wordt het verschil tussen een damesfiets en herenfiets steeds kleiner. Meer en meer mensen, en dus ook mannen, zien het voordeel van de elektrische fiets met lage instap. Een bijkomend voordeel van de e-bike damesfiets is daarnaast dat de accu netjes in het frame kan worden verwerkt. En omdat het frame even stevig is als een herenmodel, en de opstap gemakkelijker is, zien we de elektrische damesfiets ook steeds populairder worden.

Welke elektrische damesfiets past bij jou?

Nu je het verhaal achter de damesfiets weet, is het belangrijk om te weten welk damesmodel van onze elektrische fietsen het beste bij je past. Je kunt hierachter komen door te weten welke specificaties van een elektrische fiets voor dames belangrijk zijn, en welke keuzes je hierin hebt.

E bike dames: middenmotor of voorwielmotor?

De eerste keuze die je maakt wanneer je een elektrische damesfiets aanschaft, is de positie van de motor. Hierin heb je twee keuzes: een dames e-bike met middenmotor of voorwielmotor. Waar je bij een voorwielmotor e-bike vooral het gevoel hebt dat je vooruit getrokken wordt, zul je bij een middenmotor een evenwichtigere ondersteuning ervaren. Een dames e-bike met middenmotor werkt daarnaast met trapkrachtsensoren. Deze meten precies hoeveel druk je op de pedalen zet, en passen hier de ondersteuning op aan. Een voorwielmotor doet dit niet, en begint met werken zodra de pedalen ronddraaien.

Meer weten over de voor- en nadelen van beide motoren? Lees dan alles over de e-bike met middenmotor of e-bike met voorwielmotor op onze website.

Capaciteit en accu in frame

Naast de motor, is ook de accukeuze belangrijk. Je kunt kiezen uit een accu in het frame of op de bagagedrager. Maar ook de totale capaciteit van je accu is belangrijk.

De capaciteit van je accu is van grote mate bepalend voor het aantal kilometer dat je met een volle accu kunt fietsen. Dit is verder afhankelijk van allerlei factoren, zoals wel of geen tegenwind, het type wegdek en het totale gewicht. Wel kunnen we vaststellen dat hoe groter de totale accucapaciteit is, des te meer kilometer je kunt afleggen.

Daarnaast is er ook nog een verschil tussen de accu in het frame, of op de bagagedrager. Het voordeel van een accu in het frame is dat je meer ruimte hebt dan in de bagagedrager. Hierdoor heb je de mogelijkheid om een grotere accucapaciteit te kiezen, en dus langer kunt fietsen. Ook ligt hierdoor de gewichtsverdeling optimaal in het midden, en komt het design mooi tot uiting.

Schijfremmen en riemaandrijving

It’s all in the details. Een dames e-bike heeft naast de accu en het type motor, ook nog de keuze uit diverse remmen en aandrijvingen.

Wil je de beste elektrische fiets voor dames? Dan gaat onze voorkeur uit naar een combinatie van schijfremmen en een riemaandrijving. Hiermee kies je voor onderdelen die lang meegaan en op het hoogste niveau presteren. Een riemaandrijving gaat bijvoorbeeld drie keer langer mee dan een normale ketting!

De beste e-bikes voor dames

Wil je  de beste elektrische damesfiets? Dan kun je ook een kijkje nemen op onze fietstesten pagina. Hier vind je een overzicht van alle elektrische fietsen die meegedaan hebben aan onafhankelijke fietstesten, zoals de AD Fietstest.

Bekijk hier ook onze hippe e-bikes.