Hoe bepaal je de juiste framehoogte

We onderscheiden drie hoofdelementen die voor een goede maatvoering bijdrage, framehoogte, zadelhoogte en positie en bovenlichaamhouding. Over maatvoering is veel geschreven, en wat is de juiste maatvoering voor een e-bike? Feit is wel dat wanneer u fijn wilt ‘fietsen’ met uw e-bike een aantal hiernavolgende vuistregels in acht kunt nemen.

Framehoogte

Wellicht is het beste uw e-bike te laten aanmeten door uw VanDijck dealer. Hij heeft hiermee veel ervaring en adviseert u graag. De framemaat is de afstand in centimeters, van de trapas – het hart van de totale trap-omwenteling - tot aan het punt van het frame waar de zadelpen het frame uitkomt, uitgedrukt in centimeters. Om uw framehoogte te bepalen kunt u de volgende tabel toepassen;
Schema framehoogte
Lichaamslengte Framehoogte
150 – 165 cm 46
155 – 170 cm 49
160 – 180 cm 51/53
170 – 190 cm 56/57
185 – 195 cm 61
190 – 210 cm 65

Zelf meten

U kunt ook uw framehoogte zelf aanmeten. U heeft hiervoor een rolmaat nodig. Trek uw schoenen uit, ga rechtop staan – het gemakkelijkste is tegen een wand – plaats uw benen ongeveer 20cm uit elkaar en laat uw kruishoogte meten. Om uw kruishoogte te vinden kunt u het volgende doen: gebruik een bezemsteel (geen grapje). In de praktijk blijkt dat het meten enige angst oproept, op zichzelf wel logisch. Hierdoor wordt veelal niet de kruishoogte gemeten maar lager. Wanneer de bezemsteel tegen de muur wordt geplaatst, laat u dan zakken op de bezemsteel en beweeg hierna de bezemsteel mee omhoog wanneer u rechtop gaat staan. Wanneer dan het hoogste punt wordt bereikt heeft u de daadwerkelijke kruishoogte. U kunt proberen met het gedeelte van de rolmaat zelf uw kruishoogte te zoeken en iemand anders de rolmaat tot aan de vloer uit te trekken.
Kruishoogte

Vermenigvuldig deze met 0,67 de uitkomst is dan ‘nagenoeg’ uw framehoogte. Waarom nagenoeg? Bij lage instap frames gelden net iets andere normen. De bovenbuislengte kan variëren, compact-modellen bijvoorbeeld zijn vaak uitgevoerd met een langere bovenbuis. Een leuk weetje: wanneer u de uitkomst vermenigvuldigd met 0,885 dan heeft u de afstand tot bovenkant zadel, mee gemeten in het verlengde van de zitbuis. Dit is een sportieve hoogte, wellicht schrikt u wanneer u nooit in aanraking bent geweest met het instellen van een juiste zadelhoogte. Zie instellen zadel voor meer informatie.

Samengevat

 1. Trek een gemakkelijke broek aan.
 2. Ga zonder schoenen rechtop tegen een wand aan.
 3. Zet je voeten tot 20 cm uit elkaar.
 4. Laat iemand uw kruishoogte meten. Of doe het gedeeltelijk zelf door zelf de rolmaat tegen uw kruis te drukken en iemand anders de rolmaat uit te trekken tot aan de bodem.

Note: In de praktijk geldt een afwijking in de meting, iets wat overigens niet geldt voor de zadelhoogte, maar voor de framehoogte. Bij een kleine kruishoogte wordt de uitkomst van de framehoogte in verhouding iets groter, bij zeer flinke kruishoogtes wordt de uitkomst van de framehoogte in verhouding iets kleiner.

Zadelpositie

Belangrijk is in dit opzicht een goede zadelhoogte, de terugstand, de horizontale positie en de breedte van het zadel. Een zadel op zich is al een wetenschap op zich. Welke breedte, welke materialen, welke lengte. Een vuistregel hiervoor is des te rechter op u zit, des te breder het zadel. Wanneer u meer een sportieve houding – voorovergebogen - aanneemt kan het zadel smaller. Voor een juist advies kunt u in dit geval het best terecht bij uw VanDijck dealer. Hij is ervaringsdeskundig. Bij hem kunt u ook een zadel testen. In ieder geval eerst belangrijk om uw zadelhoogte in te stellen.
Schema zadelhoogte

Zweet is ook een factor voor zadelpijn. Een goede fietsbroek met ‘zeem’ (tegenwoordig hightech en geen zeem meer) zorgt voor een goede afvoer van vocht. Fietsen met een gewone broek kan zweet vasthouden, wat in combinatie met warmte voor een bacteriehaard zorgen, wat vervelende gevolgen met zich mee kan brengen.

Schema zadelpositie

Terugstand

 1. Pedaal naar voren laten wijzen.
 2. Bal van voet op het hart van de pedaalas.
 3. Lijn vanuit knie moet nu op of iets voor de pedaalas uitkomen.
 4. Plaats het zadel horizontaal of in ieder geval in de positie waarbij u het gevoel heeft niet naar voren of naar achteren te glijden. Het kan voorkomen dat zadels een afwijkende vormgeving hebben waardoor horizontaal instellen een andere lading krijgt.
Note: Het kan zijn dat u snel met uw benen bij de grond wilt zijn, bijvoorbeeld als u snel wilt stoppen met biken. Houdt dan bovengenoemde procedure aan en laat daarna het zadel zakken tot u denkt van dit is prima voor mij, hier voel ik me goed bij. Verstel hierna het zadel horizontaal naar achteren. Het blijft namelijk een keuze tussen een optimale fietshouding of comfortabel afstappen. Een zitfiets is in feite de maximale oplossing voor dit vraagstuk.

Bovenlichaampositie

Met de komst van elektrisch fietsen is ook de zitpositie veranderd. Mensen willen graag rechtopzitten, en hiermee veranderd de druk op het zadel. Iets wat tot zit en houdingsproblemen kan leiden. Wij adviseren om zoveel mogelijk een fietspositie aan te nemen.

Uit onderzoek blijkt dat het belangrijk is om een positie te vinden waarbij uw armen als het ware ontspannen zijn en uw handen alleen de handvatten vasthouden. Die positie vindt u als volgt:

 1. Stel uw zadel en zadelhoogte in.
 2. Stel uw stuur in zodat uw handen in prettig de grepen vallen (stilstaand). Hierbij gaat het om de rotatie van het stuur zodat uw polsen in een ontspannende positie komen.
 3. Stel uw stuur in waarbij u het gevoel heeft zo te willen fietsen met ondersteuning (stilstaand). Let op, als u stil staat heeft u een sterke neiging om rechtop te willen zitten. Dat geldt niet voor wanneer u fietst.
 4. Ga dan fietsen met uw voorkeursondersteuning aan.
 5. Probeer tijdens het trappen uw handen licht los te laten zodat u in balans bent met uw bovenlichaam. Het gewicht van uw bovenlichaam is dan in positie en in evenwicht met de mate waarin u trapt (contra pedaaldruk). U voelt dan of het stuur iets omhoog, naar u toe, van u af of omlaag moet.
 6. Herhaal dit ook tegen de wind in. U gaat dan automatisch meer voorover en zo kunt u voelen of u niet te dicht bij het stuur zit.
 7. Stel het stuur af in de door uw gewenste positie.
Stadsfiets houding

Stuurbreedte

Ook de stuurbreedte is aan te passen. Veelal worden e-bike sturen met een maximale breedte uitgeleverd. Een stuur is smaller te maken door er aan beide kanten een gedeelte af te snijden. Een vuistregel voor de breedte van het stuur is:

 1. Zit in fietspositie.
 2. Trek een denkbeeldige lijn vanaf de buitenkant van uw schouder recht naar voren tot aan het stuur. Uw hand bevindt zich net buiten die lijn.
Stuurbreedte