Tips voor veilig E-bike gebruik

Soms is het best even wennen, de snelheid, het optrekken en het tot stilstand brengen van een elektrische fiets. Zeker wanneer een e-bike u helpt om weer te kunnen fietsen en uw actieradius vergroot. Lekker snel naar het werk, heerlijk toeren, dicht bij de natuur, de wind door je haren, vrijheid, gezond trappen; fantastisch! Echter, in de stad is 25km per uur echt wel snel. Voor u, maar ook voor de andere deelnemers. In sommige situaties is snelheid moeilijk in te schatten. Uit onderzoek blijkt dat het belangrijk is om eerst goed uw elektrische fiets te leren kennen en beheersen. Vandaar dat wij deze ruimte willen gebruiken, u enkele tips aan te reiken om uw veiligheid tijdens het verkeer te vergroten.

Veiligheidstips

  1. Leer uw e-bike kennen en ‘luister’ naar zijn gedrag wanneer u ‘energie’ bij geeft;
  2. Overweeg een helm;
  3. Zorg voor een juiste bandenspanning, het vergroot niet alleen uw actieradius maar geeft ook een betere handling van uw elektrische fiets;
  4. Zet niet aan in een bocht, laat uw e-bike uitrollen en houdt eventueel uw buitenbeen gestrekt voor meer stabiliteit;
  5. Kijk vooruit om vroegtijdig situaties in te kunnen schatten;
  6. Fietsers die u inhaalt, kunnen daarvan schrikken. Gebruik vroegtijdig uw bel om ze te waarschuwen;
  7. Zorg ervoor dat u voldoende zichtbaar bent in het donker. Reflecterende kleding en fietsaccessoires kunnen hierbij helpen.
  8. Neem en gebruik uw verkeersruimte en houdt afstand van stoepranden en zachte bermen;
  9. Gebruik van uw mobiele telefoon tijdens het deelnemen aan het verkeer is verboden!;
  10. Het gebruik van oordopjes is niet zonder risico’s.

Fiets & Facts

Bekijk ook de volgende fiets & facts van fietsenfacts.nl die in samenwerking met de Provincie Friesland en het Regionaal Orgaan verkeersveiligheid Fryslân (ROF) zijn gemaakt: